Jodium status

Jodium status

Jodium status (urine) – prijs € 39,95

Jodium is een stof die van nature nauwelijks in de aardbodem voorkomt, maar wel in de zee en in zee levende organismen (zeevis, zeewier (zoals knotswier en kelp), zeekraal, algen, etc).

Het is algemeen bekend dat jodium noodzakelijk is voor de vorming van schildklierhormonen (di- (T2), tri- (T3) en tetrajoodthyronine (T4)). Deze hormonen zijn nodig voor metabole processen, voortplanting en een goede groei en ontwikkeling van het zenuwstelsel. In de weefsels wordt T4 omgezet in T3 door seleniumbevattende enzymen, de deiodinases. Daarnaast zorgt selenium ook voor de aanmaak en werking van glutathionperoxidase (GPx), een belangrijk enzym in de regulatie van oxidatieve stress in de schildkliercel. Voor de aanmaak van schildklierhormonen is naast jodium ook tyrosine en waterstofperoxide (H2O2) nodig. De schildkliercel maakt dit (toxische) H2O2 zelf aan in een hoeveelheid die exact genoeg is voor de schildklierhormoonproductie. Een eventuele overmaat kan goed worden weggevangen door antioxidanten en enzymen (onder andere GPx), hieruit blijkt het belang van een goede balans tussen jodium en selenium.

Aandachtspunten bij het afnemen van de test
Als het lichaam voldoende jodium heeft wordt het niet gebruikte jodium voor 90% uitgescheiden in de urine. Voor dit onderzoek is het noodzakelijk om een portie ochtendurine op te vangen. In de ochtendurine is de concentratie ongeveer 40% lager dan in de avond. Met een portie ochtendurine wordt daarom eerder een eventueel tekort aangetoond. Je hoeft niet nuchter te zijn voor dit onderzoek.

Rapportagetijd
Na ontvangst van het urinemonster in het laboratorium van Hessels+Grob duurt het doorgaans 5-8 werkdagen voordat je het resultaat (per mail) toegestuurd krijgt.

Meer weten over Jodium status?

Neem meteen contact op of kom langs!

Meer weten over Jodium status?

Neem meteen contact op of kom langs!

“Wij zullen de ware gezondheid slechts ontdekken, wanneer wij ons losmaken van de massa. Want de massa staat lijnrecht tegenover het gezonde verstand en verdedigt haar eigen ondeugden en kwalen. Wij moeten vragen: Wat is het beste? En niet: Wat is het gebruikelijke?”

Lucius Annaeus Seneca (55v. – 41 n. Chr.)